Rust, aandacht en concentratie

Gewoon even niets…

DSCN2885Langzaam maar zeker dringt tot ouders en in het onderwijs door dat temidden van alles wat leuk, nuttig, leerzaam en verplicht is kinderen ook gewoon wel eens rust en ‘niets’ nodig hebben. Ontspanning en stilte is heel belangrijk, niet alleen voor kinderen. Hoe organiseren we die momenten van aandacht en concentratie zonder dat het saai en vervelend wordt?

Er zijn veel mogelijkheden voorhanden. Er worden steeds meer mensen opgeleid om in de klas met kinderen mindfulness te oefenen. Hier gaat het om aandacht- en concentratievorming waar kinderen zich bewust worden van de signalen van hun geest en lichaam, hun gedachten en emoties. Deze vorm van trainen kan een positief effect hebben op stress en bijvoorbeeld slaapproblemen.

Ook andere vormen van meditatie, yoga en massage bevorderen de rust en aandacht en leren kinderen te luisteren naar hun lichaam, naar hun eigen grenzen en mogelijkheden.

Creativiteit, werken met kleur en vorm, heeft ook een weldadige uitwerking. Net als zingen, luisteren naar muziek, natuurbeleving en stil lezen.

Als een lotus – bewegingsmeditatie voor jonge kinderen