Filosoferen

filosofiemeisjeIn kinderen schuilen niet zelden kleine filosofen. Met een goede vraag, een open houding, humor en het nodige relativeringsvermogen kun je met kinderen en jongeren de mooiste filosofische gesprekken voeren.

Als volwassene die kinderen opvoedt of opleidt, kun je door met kinderen of jongeren te filosoferen, hun aangeboren verwondering prikkelen. Je voedt hun zelfdenkend vermogen en leert ze kritisch te argumenteren en te luisteren naar andermans mening.

En door te filosoferen houden ze, voordat kennis alle plaats inneemt, ruimte in hun hoofd voor vragen. En zo kunnen ze inzien dat de wereld niet zwart-wit is maar oneindig kleurrijk.

Kritisch leren denken begint bij Ik zag twee beren filosoferen. Dit praktische handboek helpt bij vorming en onderbouwing van de eigen mening.

Dit boek gaat niet over filosofen maar over filosoferen – Maaike & Sabine

Voorbeeldlessen uit het boek.

Ik zag twee apen wetenschapen is een uitgebreide handleiding om te filosoferen over wetenschap. Met 25 lessen om een filosofisch gesprek te voeren over een wetenschappelijk thema aansluitend bij bepaalde vakken op school. Geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs (en de plusklas!) en voor het voortgezet onderwijs.

Voorbeeldlessen uit het boek.

Cover_kabeljauwOp een dag besluit Kabeljauw dat hij op zoek gaat naar het Nut van de Wereld. Hij trekt de wijde wereld in, samen met zijn vriendinnetje Kristal, zijn goudvis Wolf in een plastic zakje en een rugzak vol gedroogde appeltjes. Onderweg komt hij dwaze en gekke figuren en dieren tegen die hem helpen óf juist tegenwerken op zijn zoektocht. Door schade en (grappige) schande komt Kabeljauw erachter wat het Nut van de Wereld is.

Kabeljauw en het Nut van de Wereld is een geestig filosofisch  sprookje dat op jong en oud indruk maakt.

Activiteiten bij Kabeljauw

Omslag_KijknoueensKijk nou eens is een boek om met jonge kinderen te lezen, te kijken en te filosoferen.